×

Vyplatí se kupovat křížkové vyšívací sady z Číny?

Posted on17.01.2024 370
Oblíbené0

Vyplatí se při nákupu vyšívacích souprav přihlížet na cenu?


Proč jsme obklopeni zbožím z Číny?

Každý z nás je uživatelem výrobků z Číny. Nejčastěji nemáme jinou možnost, protože jen tam se vyrábí většina výrobků, které denně používáme. Navíc jsou k nám často dováženy bez jakýchkoli omezení. Někdy však nastanou situace, kdy se rozhodneme koupit si něco přímo z Číny sami. Na pomoc přicházejí známé prodejní portály, jako je Aliexpress nebo nedávno založená prodejní platforma "Temu".

Za jakou cenu si můžete koupit zboží z Číny a jak dlouho na něj musíte čekat?

Můžete si tam koupit doslova cokoli. Někdy za překvapivě nízké ceny a někdy za ceny přemrštěné. Proč to tak je? Protože tam není vůbec jednoduché zboží vyhledat a vytřídit za nejnižší cenu. Koneckonců jde o to prodávat co nejdráž, a ne co nejlevněji, že? Jakmile najdete tu správnou nabídku a cena se vám zdá atraktivní, kliknete na tlačítko koupit a..... čekáte. Ještě nedávno to mohlo trvat několik měsíců, dnes stačí několik málo dní.

Jaká je strategie rozvoje čínských společností?

Čínské výrobky jsou z 99% kopiemi návrhů, které s velkými obtížemi vytvořili designéři z jiných částí světa. Problémem je absolutní absence zákonů na ochranu autorských práv v Číně (Copyright), díky čemuž je pro ně vytváření kopií zcela běžné. V jednom pořadu se reportér zeptal majitele jedné čínské společnosti, jaká je jejich strategie vývoje. Bez přemýšlení odpověděl: "Chceme vyrábět kopie nejlepších výrobků na světě". "A jaká je vaše strategie rozvoje do budoucna" - zeptal se reportér. "Vytvářet ještě lepší kopie!" - odpověděl čínský podnikatel.
 



Jsou v Číně vyráběny sady pro vyšívání křížkovým stehem?

Samozřejmě, že ano. Čína si přivlastnila obrovskou část tohoto trhu. Zákazníci nám stále častěji hlásí, že námi vyráběné vyšívací soupravy lze na čínských platformách koupit o dost levněji než v našem internetovém obchodě. Kopírují nejen naše návrhy, ale i návrhy firem, se kterými spolupracujeme, což se odráží i na naší společnosti.

Proč jsou čínské soupravy levnější?

Naši návrháři vytvářejí vzor výšivky od několik týdnů až měsíců a bavlnky a další součásti sady jsou dokončovány ručně našimi zaměstnanci. Čínské společnosti mezitím stáhnou grafiku našeho vzoru, přepracují ji na automatickém stroji, přidají čínskou bavlnku a prodávají ji po celém světě. Většina výroby je automatizovaná, a proto mnohem levnější. My tvoříme a zisky jdou do Asie. To je bohužel smutná pravda této nerovné konkurence.



Proč jsme si koupili čínskou vyšívací sadu?

Byli jsme velmi zvědaví, zda čínský výrobce opravdu vyrábí skvělé kopie našich výrobků. Rozhodli jsme se provést test a porovnat obě sady se zaměřením na kvalitu komponentů sady a konečný výsledek. Koneckonců, když si kupujeme vyšívací sadu, počítáme s tím, že výšivka bude přesně taková, jaká je na obalu výrobku. Pro test byla vybrána vyšívací sada s potiskem "Akvarelová hortenzie" a již po několika desítkách dní se mohlo začít vyšívat.

A jak dopadlo srovnání kvality sady od Coricamo a čínské?

1. Fotografie výrobku - grafika použitá k prezentaci výrobku je úplně stejná jako naše fotografie. Jediným rozdílem je horší kvalita fotografie. Jsme proto přesvědčení, že můžeme očekávat naprosto stejný vzor.



2. Vzor - od samého počátku vyšívání jsme věděli, že čínský vzor byl vytvořen z tzv. "automatu", to znamená, že obrázek byl přetvořen bez jakékoliv korekce ze strany návrháře. Vzor působí rozmazaně, je v něm hodně jednotlivých křížků, což působí dojmem "pixelace", a barvy jsou zvoleny zcela náhodně.

3. Potisk na kanavě - náš potisk odráží barvy použité v návrhu a je vyroben na 100% bavlněné tkanině. Čínský potisk je přesný, ale silně světlý, leskne se v očích a unavuje zrak. Je však třeba uznat, že v tomto ohledu lze výrobce pochválit za pečlivost tisku a jasné umístění symbolů. Čínské plátno je umělé, spíše polyesterové, a silně se leskne, čímž působí na pohled nápadněji než samotná výšivka.



4. Bavlnka - Coricamo používá velmi kvalitní bavlnku od společnosti Ariadna. Čínská bavlnka sice kopíruje barvy DMC, ale při porovnání s odpovídajícími odstíny DMC je vidět, že se jedná o dva různé odstíny. V tomto případě kopie nesplňuje naše předpoklady. Bavlnka je vyrobena z nekvalitní bavlny - má spoustu uzlíků a záhybů, je silně chlupatá a často se zamotává a trhá. Celkově působí spíše jako nekvalitní jemná příze než jako bavlnka.



5. Jehly - v čínské sadě jsme obdrželi 3 jehly, které bohužel nevydržely zkoušku časem a všechny se poměrně rychle zlomily. Většina vzoru byla vytvořena za pomocí našich jehel. Naše jehla je sice jedna, ale velice kvalitní.

6. Praní kanavy - potisk Coricamo není třeba prát, výšivku však můžete osvěžit ve vlažné vodě. Potisk rozhodně neovlivní barvu bavlnky nebo plátna. V případě čínského potisku výrobce doporučuje namáčet výšivku ve vodě o teplotě nižší než 30 stupňů po dobu přibližně 3 hodin. A právě zde nastává problém... Výšivka se namáčela 3 dny. Čáry a potisk zmizely, ale plátno se bohužel zbarvilo do světle růžové barvy a zatím se nic nezměnilo. V případě fialově-růžové hortenzie to možná nevypadá až tak tragicky, ale zamysleme se, jak by obraz vypadal například ve výrazných žlutých barvách na růžovém pozadí? Rozhodně ne každý může být s takovým efektem spokojen, zvláště když výrobce slibuje, že vzor zmizí.

7. Konečný výsledek - po dvou měsících vyšívání jsme konečně mohli porovnat obrázek vytvořený podle čínské sady a obrázek vyšívaný jednou z našich zákaznic. Obrázky se velmi liší, co se týče detailů a výběru barev. Opravdu se vyplatí ušetřit peníze zakoupením čínské sady a získat právě tento efekt?




8. Finanční výsledek - možná chcete vždy ušetřit, ale až si budete příště kupovat vyšívací sadu, pomyslete na několik věcí. Evropské firmy vytvářejí výšivky s velkým nasazením, hledají nové inspirace a zajímavá řešení. Nákupem kopií z Číny ztěžujeme těm pravým návrhářům a výrobcům udržení jejich podnikání na evropském trhu. Zaměstnanci přijdou o práci a v obchodech se neobjeví žádné nové vzory. Budeme odsouzeni ke stále stejným nekvalitním čínským kopiím. Opravdu to chceme?

Podívejte se, jaké nové vyšívací sady pro Vás Coricamo připravilo

Související výrobky

Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in