×

Ušijte si tašku a pochvalte se výšivkou

Posted on09.12.2019 1994
Oblíbené0

Taška na notebook s výšivkou - Skvělý tip na dárek

Pro mě je vyšívání umění. Obrázek namalovaný jehlou, který je jedinečný, kouzelně neopakovatelný a zvláštním způsobem odrážející emoce svého tvůrce. Kromě zajímavého díla tak můžete vidět šikovnost toho, kdo jej vytvořil, a kus jeho originality či fantazie.

Nejčastěji však přemýšlím nad tím, jak si kdo svá dílka uchovává. Nejčastěji si je lidé dávají do rámečků, které si pověsí na stěnu nebo je prostě zabalí a uklidí k ostatním do šuplíku. A přitom je lze velice originálním způsobem použít na ozdobení celé řady užitkových předmětů. Tak otevřete své skrýše, proberte se výšivkami a zkuste je využít! Mým tipem je taška na notebook. Mnozí z nás ho nosí neustále s sebou, tak proč ne v krásné a originální tašce?

Co budeme potřebovat:

- 2 kusy plsti tlusté 3-4 mm libovolné barvy velké 43 x 35 cm - na přední a zadní část tašky
- obdélník z plsti o rozměrech 35 x 25 cm - na spodek kapsy
- pruh plsti 25 x 3 cm - na vršek kapsy
- 2 pruhy ekokůže nebo jiného materiálu na vytvoření úchytek, zapínání a zpevnění řemínku na rameno
- zip dlouhý 25 cm
- 2 karabinky s očky

Způsob provádění:

1. Připravíme si úchyty, očka na karabinky a dlouhý pásek na rameno. Dva pruhy ekokůže velké 8 x 3 cm provlékneme očky, složíme na polovinu a prošijeme. Pruhy ekokůže určené na zpevnění pásku na rameno o velikosti 26 x 4 cm složíme a po kraji každý z nich sešijeme. 

2. Pásek na rameno uděláme z dlouhého pruhu plsti o rozměrech 110 x 3,5 cm, který pevně po okrajích prošijeme, abychom ho zpevnili. Dva kusy ekokůže 20 x 5,5 cm složíme lícem navrch a pevně prošijeme okraje, aby vznikl tunýlek, kterým protáhneme pásek. Poté na oba konce připevníme karabinky, založíme pásek a sešijeme.

3. Na obě strany zipu přišijeme kousky ekokůže, zip pak umístíme mezi dolní a horní část kapsy a shora přišijeme. Odložíme. 

4. Na vnitřní straně zadní a přední části budoucí kabely ve vzdálenosti 8 cm od každého okraje připevníme držadla. Úchytky na pásek přiložíme k částem tašky asi 2 cm od okraje. Přiložíme pruhy ekokůže široké  3,5 cm a oba kraje podélně prošijeme.

5. Uděláme si zapínací pásek. Vystřihneme si obdélník 23 x 5 cm, na jednom z jeho konců zakulatíme rohy, celek kolem dokola obšijeme, abychom pásek zpevnili.
Kapsu se zipem položíme na kus filce, který bude tvořit zadní stranu, ve vzdálenosti asi 8 cm od horního okraje. Uprostřed pod horním okrajem umístíme zapínací pásek. Kapsu kolem dokola obšijeme. 

Na přední část tašky připevníme malý obdélník 10 x 3 cm ozdobený ekokůží.

6. Teď přišijeme naše dílko, tedy výšivku. Umístíme ji na vybrané místo na přední části tašky. Výšivku je potřeba podlepit kouskem vlizelínu, aby se zpevnila. Zformujeme ji do požadovaného tvaru (kruhu, čtverce...) a obšijeme okraje, aby se netřepily. Okraje zamaskujeme rámečkem z libovolného materiálu nebo okraje obšijeme ozdobným stehem. Na obrázku je rámeček vytvořen z ekokůže. Výšivku opatrně kolem dokola přišijeme.

POZOR! Než začnete pracovat s ekokůží, udělejte si zkoušku na kousku materiálu a upravte přítlačné patky na šicím stroji, aby vám nezanechávaly stopu. Ekokůži také můžete opatrně podlepit vlizelínem - nebude se natahovat. 

7. Na závěr složíme přední i zadní část tašky lícovými stranami k sobě a sešijeme ze třech stran k sobě, rohy zpevníme dvojitým švem.


Když už máme tašku hotovou, opatrně odstraníme stopy po krejčovské křídě, ustřihneme odstávající nitky a vložíme notebook. Myslím, že stojí za to, když si sami vyrobíme hezké a zároveň užitečné věci, buď pro sebe, nebo jako dárek.

Jiný barevný návrh tašky s vyšívacím vzorem č. 4972

Není nic vzácnějšího než dárky od srdce.

Hodně úspěchů při vaší tvorbě!
Ewa Wilczak

Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in