×

Křížková výšivka pro začátečníky

Posted on03.01.2018 1133
Oblíbené0

Křížková výšivka pro začátečníky

Vyšívání křížkovým stehem působí jako lék bez receptu – zlepšuje manuální zručnost a soustředění, uvolňuje a dává nám pocit oproštění od problémů. Radost pramenící z tvoření něčeho, čím se můžeme hrdě pochlubit ostatním. Všem začátečníkům a těm, kteří si to ještě nevyzkoušeli - doporučujeme tento skvělý lék!


Obtížné nebo snadné?

Při prohlížení internetu nebo při koupi barevného časopisu můžeme zahlídnout portály a noviny, které se věnují křížkové výšivce. Známí mají na stěnách krásně vyšité horské krajinky, které se odrážejí na hladině klidně plynoucí řeky, přicházejícího tygra nebo květy podmanivé svou krásou a intenzitou barev. Napadne nás, že si sami můžeme vyrobit a vyzdobit dům oblíbeným obrázkem. Bohužel se také objevuje myšlenka, že je to příliš těžké. Chceme Vás přesvědčit, že vyšívání křížkovým stehem je jednoduché a hlavně, že výsledek práce nadchne Vaši rodinu a známe. Navíc samo vyšívání působí velice příjemně, a přináší hrdost z vlastnoručně udělané práce.

Doufáme, že Vám náš kurz pomůže s rozhodnutím začít s vyšíváním a odpoví na většinu otázek a obav, spojených s tímto krásným koníčkem.

Předtisk nebo rozpočítaná výšivka?

Obě skupiny, ať už vyšívají na předtištěné kanavě nebo si rozpočítávají výšivku, argumentují, že právě jejich způsob tvoření je nejlepší. Předtištěna kanava je jednodušší pro začátečníky, zase rozpočítávána výšivka poskytuje plnou tvůrčí svobodu, a tak si každý nejde něco pro sebe.

Křížková výšivka na kanavě nebo Aidě s potiskem

Kanava nebo aida s potiskem velice ulehčí všem začátečníkům dobrodružství s výšivkou. Barevné natištěné čtverečky na kanavě, jsou velkým pomocníkem při výběru vhodné barvy ke vzoru. Velice nám ulehčí vytištěný grafický vzor na papíře, díky němu se lépe hledá správný symbol, jestliže máme problémy s určením barvy na kanavě. 



PODÍVEJTE SE NA PŘEDTIŠTĚNÉ KANAVY

PODÍVEJTE SE NA AIDY S POTISKEM


Křížková výšivka - rozpočítávána

Na rozdíl od vyšívání na předtištěné kanavě, se tvoří na čisté kanavě (bez potisku), s pomocí vytištěného grafického vzoru na papíře. Díky tomu není problém u přenesení vzoru, ani u přesunutí křížků. Mimo to vzor vzniká postupně krok za krokem a je hned vidět, jak se práce plní mouliné. Dává nám to nesmírné potěšení, jelikož vzor vzniká přímo před očima. Také je vidět, kolik nám toho zůstává do konce, což nás velice motivuje k další práci.

Jakou si vybrat kanavu?

Vyšívat křížkovým stehem můžete na kanavě Aidě nebo si vyberte vyšívací materiál s pravidelnou strukturou.

Kanava

Vyšívací látka s pravidelnou strukturou, která se používá pro vyšívání bavlnkou (mouliné), lněnou nití nebo přízí. Je základní látkou pro křížkovou výšivku. Kanavy jsou obvykle pevnější a mají hustotu 44 křížků na 10 cm. 

PODÍVEJTE SE NA KANAVY - METRÁŽ

Aida (bez potisku)

Používá se, když si výšivku rozpočítáváme. Aida je dostupná téměř ve všech barvách – od čistě bílé až po černou, nejčastěji se však setkáváme s bílou, krémovou nebo barvou slonovinové kosti. Čistou Aidu si můžete koupit v různých rozměrech a hustotě.

różne kolory Aidy

PODÍVEJTE SE NA AIDY - METRÁŽ

Kanava nebo Aida s nakresleným pozadím

Rozpočítaný vzor je možné také vyšívat na nakresleném pozadí, a díky tomu už není třeba vyšívat pozadí. Pozadí je možné podkreslit samostatně např. akrylovými barvami nebo přirozeným způsoněm např. sáčkem od čaje nebo kávovým výluhem.

Plastová kanava

Umožní vyšití vzoru a následné vystřihnutí podle obrysu, díky tomu může mít kanava různé tvary. Využít ji můžeme jako přívěsky, přívěsky na klíče, vánoční nebo velikonoční ozdoby.

PODÍVEJTE SE NA PLASTOVÉ KANAVY

Pomocné plátno (kanava na párání)

Jestli si chceme vyšít nášivku např. na halence, budeme potřebovat kanavu, kterou nejdříve přiložíme na místo, kde má být výšivka. Poté to připevníme špendlíkem a vyšíváme vzor. Na konec stačí kanavu vypárat.

PODÍVEJTE SE NA KANAVY NA PÁRÁNÍ A ROZPUSTNÉ

Hustota oček

Kanavy se rozlišují také rozměry (hustotou ok) - nejznámější z nich jsou 10ct, 11ct, 14ct, 16ct a 18ct. Tato čísla nám označují počet ok (křížků), které se vejdou do jednoho palce. V opisech se často objevují jejích protějšky např. 40, 44, 54, 64, 70. 

např. jestli má kanava číslo 14ct, tak:
1 palec (2,54 cm) = 15 (oček) křížků
tedy 5,4 oček (křížku) na 1 cm
v popisu může být 54 

Čtverec 5 x 5 cm

różne gęstości Aidy

Hustota kanavy

Hustota kanavy znamená počet křížků na 10 cm

Jak si připravit kanavu?

Pro jednoduché vyšívání a také pro to, abychom se vyhnuli případným komplikacím na konci naši práce, si musíme připravit látku, na které budeme vyšívat. Jestli budeme chtít po skončení práce vzor vyprat (např. zašpinil se při vyšívání), ale budeme se obávat, aby se nám vzor nescvrknul (tím pádem se změní jeho velikost), tak látku můžeme předem namočit do teplé vody, nechat osušit a vyžehlit, dle postupu návodu na praní a žehlení od výrobce.



Malování okrajů vzoru

Přibližně kolem 10 cm od okraje kanavy si namalujeme ohraničení výšivky, aby to bylo v souladu s grafickým vzorem. Tyto okraje nám budou potřeba pro vypnutí látky. 

Číslování

Je dobré napsat si čísla na okrajích - takové jako na vzoru, abyste se mohli lépe orientovat v jednotlivých částech vzoru.

Malování mřížky



Mřížku si můžete nakreslit speciálním nebo mizejícím (mizí asi po 20 dnech) fixem, určeným pro tento účel. Jestliže vyšívání pokryje celou plochu kanavy, tak si nakreslete plné čáry, co 10 mřížek, shodně s grafickým vzorem.



Jemně automatickou tužkou, kterou se však těžko odstraňuje. Čerstvé stopy mizí praním ve studené vodě se 3 lžícemi octu.



Jestli výšivka nepokrývá celou kanavu, tak je lepší si ji označit tenkými čárkami nebo křížky na okrajích vzoru.

Někteří si mřížku podšívají a potom je to třeba vypárat.

U maličkých vzorů se mřížka nemusí kreslit – stačí si označit barvami samotný vzor nebo začít vyšívat přímo v počátečním bodě na křížení linií, které označují okraje obrázku.

Teprve po přidání okrajů a ohraničení vzoru můžeme kanavu stříhat. Zajistíme si tím, že neustřihneme příliš malou kanavu.

Příprava kanavy

Kanava je tuhou látkou a v průběhu práce se nám může párat a přichycovat mouliné. Proto je dobré zpevnit její okraje. Můžeme to udělat různými způsoby:



Ručně - přeložit si asi 1 cm a zahnuté přešít. Tato metoda je časově velice náročná.



Na šicím strojí - přeložit a šít cikcakem nebo našít pásku. Toto je rychlý způsob pro majitelky šicích strojů.



Přežehlit na okrajích kanavy pásky netkané textilie.



Přilepit okraje lepidlem na látky nebo páskou určenou pro tyto účely.



Přelepit okraje malířskou páskou, kterou je snadné potom odstranit.

Jakou si vybrat mouliné?



Dro vyšívání můžete užít různé nitě. Důležité je, aby měly dostatečnou tloušťku ke kanavě a aby barvy byly v souladu se vzorem.

Nejvhodnější niti pro vyšívání je mouliné, protože u ní je snadné vybrat správnou tloušťku vzhledem k hustotě plátna (v závislosti na hustotě plátna vyšíváme celou nebo rozdělenou niti mouliné).

Na trhu jsou různí výrobci mouliné, a každý z nich používá vlastní číslování barev. Nejznámější jsou mouliné od společnosti Ariadny a DMC. Tito výrobci nabízejí také stínované, neonové, perlové, lněné a metalické mouliné.

PODÍVEJTE SE NA MULINKY

Tloušťka nitě

Nejlepší pro vyšívání je mouliné, protože každé pásmo se skládá z 6 tenčích nitek, je proto snadné vybrat tloušťku nitě k tloušťce kanavy.

Pravidlem je, že tloušťka nitě, kterou budeme vyšívat, by neměla být tenčí než tloušťka nitě kanavy. Mouliné by měla být na kanavě, tak aby přes nitě nebyla moc vidět, pak by se nám obrázek mohl zdát rozmazaný. Na druhou stranu, když je nit příliš silná, tak vzor bude vypadat stísněně, a textilie (kanava) se nám může pomačkat. Sami se můžete přesvědčit, jaká tloušťka nám bude vyhovovat, k tomu nám slouží test: jestli se nám křížky ukládají moc na těsno - musíme odebrat jednu až dvě nitky, jestli se nám mezi křížky vytvářejí mezery - přidat. Nejčastěji vyšíváme: na Aidě 44 - 6 niti, na Aidě 54 - 3 nitě, na Aidě 64 - 2 nitě.

Doporučené množství niti

Jak vybrat jehlu?

V prodeji jsou dostupné různé druhy vyšívacích jehel (rozdíl je v tloušťce, délce a v zakončení jehly: ostré (užívá se u výšivky na husté látce např. plátno nebo kanava s velkou hustotou) a tupé (užívá se nejčastěji pro křížkovou výšivku). 

Jehla pro vyšívání

Pro křížkovou výšivku se nejlíp hodí speciální jehla, k tomu určená. Má zvláštní tvar – po celé délce má stejnou tloušťku, oko jehly je širší než u běžné jehly, a ostří je tupé. Toto tupé zakončení nám pomáhá trefit se přesně mezi nitě kanavy, a zabraňuje, aby jehla prošla přes vlákna nitě, kterou právě vyšíváme. Tupé zakončení chrání prsty před vpichy. Nejlepší jehlou je ta, která lehce prochází dírkou v kanavě, a jak je zapíchnutá od spodu (obtížená niti) tak z ní nespadá.

PODÍVEJTE SE NA JEHLY NA VYŠÍVÁNÍ

Velikosti jehel

Na trhu jsou dostupné různé rozměry jehel s číslováním, jako je například toto 13, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28. Jak je číslo větší, tak je jehla tenčí.
Nejčastěji užívané velikosti jehel pro křížkovou výšivku jsou: 24, 26 a 28.



Jaké koupit příslušenství?

Pro usnadnění vyšívání a udržování pořádku při práci i po jejím skončení, se velice hodí všechna dostupná příslušenství pro výšivku - vyšívací rámky, dřevěné rámky, nůžky, střihač niti, svíticí lupy a také krabičky a organizéry.



PODÍVEJTE SE NA VYŠÍVACÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ 

Jak se naučit vyšívat?

Dodržování pravidel

Při učení křížkové výšivky se musíme nejdříve naučit jednotlivé stehy na kousku kanavy, tím získáme správné návyky. Všechny horní stehy musejí bezpodmínečně jít jedním směrem, potom je dojem z výšivky čistý. Je proto dobré si zvyknout vést spodní steh zprava nahoře doleva dolů (pro lepší konečný efekt). Jestli není dodrženo toto pravidlo, pak se na pravé straně vytvoří stínování, které nám zkazí konečný efekt.

JEDNOTLIVÝ KŘÍŽEK

Práci začne přepíchnutím kanavy ze spodu, při tom prstem přidržujeme konec nitě - neděláme žáden uzlík (konec nitě bude přichycený na zadní straně kanavy výšivkou).  Křížek si uděláme přesně podle číslování na plánku.



SVISLÝ STEH

U tohoto stehu se každý křížek vyšívá zvlášť. Začneme seshora dolů z pravé k levé straně, a potom překryjeme křížek seshora dolů z levé k pravé straně.

Jednotlivý steh můžeme také začít od spodu z levé strany k horní pravé straně, a potom překryt křížek od spodu z pravé strany k levé horní straně. Přes něj protáhneme a propíchneme jehlu rovnou na začátek dalšího stehu.



ZÁKLADNÍ KRYCÍ STER (z pravé k levé straně)

Tento steh začneme od pravé strany, vyšíváme do leva dolů, potom jehlu vpíchneme svisle na horu. Tak se nám vytvoří řada z půl křížků. Následně se vracíme a děláme tzv. krycí steh. Začneme ho z levé strany na hoře a postupujeme k pravé straně dole. A tak se nám vytvoří řada křížků.

Vyplatí se vyšívat krycím stehem, protože nám umožní získat krásné a rovné křížky.



ZÁKLADNÍ KRYCÍ STEH (z levé k pravé straně)

Základní steh můžeme vyšívat také od shora dolů. Začneme vpíchnutím jehly od spodu z levé strany a pokračujeme nahoru k pravé straně. Krycí steh se potom vyšívá od spodu nahoru. Když propíchneme jehlu dolů ob jedno oko, pak můžeme začít novou řadu základních stehů.



ŠIKMÝ STEH

Vyšijeme si půlku křížku. Když končíme krycí steh křížku, přejdeme jehlou k levé horní části a potom vedeme jehlu šikmo dolů k další řadě, aby se mohl vytvořit další křížek.



PŮL KŘÍŽEK



STEH - BACKSTITCH

Tento steh se používá pro vytváření kontur. Uděláme ho tak, že začneme jehlou na určitém místě na pravé straně práce, přetáhneme jehlu po levé straně a opět přetáhneme jehlu k dalšímu oku na pravé straně naši práce. Potom přepíchneme jehlu předchozím okem (vracíme se), abychom pokračovali ve tvarování kontury, a protáhneme jehlu z levé stany naši práce, tak, že jehlu nasměrujete k dalšímu volnému oku. Opakujte až do vyplnění obrysu.

Použitím tohoto typu stehu, zvláště u malých vzorů, ho učiníme výraznější, zdůrazňuje barvy a vytváří obraz složitější a detailnější.

Pro vyšívání tímto stehem (backstitch) na kanavě 11ct (44) potřebujeme 3-4 nitě, 14ct (54) - 2 nitě, 16ct (64) a 18ct (70) - 1 nit.



SLUČOVÁNÍ BAREV

Chcete-li si nechat prostor mezi křížky pro jinou barvu mouliné, tak je potřeba nitku vést kolmo po levé straně naší výšivky, a necháváme volné oka pro jinou barvu, a následně přetáhneme jehlu, tam kde budeme pokračovat ve vyšívání.



PŘESOUVÁNÍ ZAČÁTKU ŘÁDKU

Chcete-li přesunout začátek řádku, protáhněte jehlu kolmo na levou stranu (nebo napravo) a začněte základní steh dalšího křížku. Nenecháváme vytáhnuté nitě mouliné po levé straně vzoru. Je lepší skončit a začít ve správném místě.



ZAKONČENÍ NITĚ

Nitě nikdy nezakončujeme uzlem, ani na začátku, protože, když ho potom vložíme do rámku tak může být vidět v podobě výčnělku. Konec nitě stačí ukryt pod prvními 3-4 křížky, a díky tomu levá strana výšivky zůstane estetická. Na levé straně si nit vytáhneme spod nití mouliné a ustřihneme.

Jak začít vyšívání?

Vyšívací rámečky a kruhy

Před tím, než začneme vyšívaní, se vyplatí natáhnout vyšívané místo na rámeček nebo kruh, který potom slouží jako rám. Díky tomu se kanava nemačká a nestahuje. Některé vyšívačky rámky vůbec neužívají, ale vyžaduje to zkušenosti a jemné přitahování niti.

tamborek hafciarski

PODÍVEJTE SE NA VYŠÍVACÍ RÁMEČKY A KRUHY

Vyšívání můžeme začít od:

- od nejtmavších barev až po nejsvětlejší barvy, takže světlá mouliné nebude tak špinavá

- od barvy, které je na vzoru nejvíce, to nám zaručí, že hned na začátku si uděláme nejnáročnější část, ještě když máme větší chuť do práce

- od spodu, začínáme z pravé strany a pokračujeme k levé, takto se snadněji přenáší vzor
- od shora, začínáme z levé strany a pokračujeme k pravé, díky tomu se nám výšivka nešpiní

- od zdárného vyšívání všemi barvami po řadě v rámu např. čtverec 10 x 10 cm (nevyžaduje příliš mnoho manipulace s rámkem). Pro tento způsob si však musíme zajistit, aby se nám nitě nezamotaly. Také je třeba měnit nitě po pár křížkách, a to nám prodlužuje čas práce. Některé si radí tak, že si nachystají tolik jehel, kolik barev budou potřebovat.

Zamotávání niti

Při vyšívání se musíme snažit, abychom nevytahovali na horu nitě ze spodní strany výšivky. Abychom předešli zamotávání nití, je potřeba vyšívat krátkými kousky nitě. Jestli se nám nit přetočí, stačí jenom lehce povolit jehlu a nit se nám odtočí.

Páraní a drobné chyby

Jestli uděláme velkou chybu, pak je nejlepší nit vypárat přístrojem pro párání. S drobnými chybami si však nelamte zbytečně hlavu, jestliže nebudou mít drastický vliv na konečný efekt. Díky tomu bude vyšívání jedinečné a originální.

Ochrana před zašpiněním

Jestliže je výšivka velká, pak si navlékněte bavlněnou rukavičku, aby se kanava nezašpinila od ruky. U velkých vzorů je dobré zakrýt vyšitou část látkou a připevnit špendlíky nebo nitkou, vzor pak zůstává čistý a pestrý.

ochrona haftu przed zabrudzeniem

Co s hotovou výšivkou?

Žehlení výšivky

Hotový obrázek, jestliže není ušpiněný, stačí přežehlit z levé strany na měkkém světlém froté ručníku, díky tomu se nám výšivka nepokrčí. Žehlička by neměla být moc rozehřátá a neužívejte páru - lepší je výšivku pokropit vodou z kropítka.

prasowanie haftu

Praní výšivky

Osvědčení výrobci např. Ariadna a DMC zaručují, je mouliné nebarví. Jestli, je ale mouliné z pochybného zdroje, tak si nejdříve zjistěte, zda nebarví - ustřihněte si po kousku niti a přišijte na kousek kanavy a namočte. Jestli mouliné nebarví, ale výšivka je zašpiněná, pak ji namáčíme ve studené vodě. Potom ji ručně přeperte s použitím jemného přípravku nebo přírodního mýdla. Vysušit ji můžete zavinutím do ručníku a přimáčknutím. Sušit na rozloženém ručníku. Přežehlíte ještě, když je trošičku vlhká. Některé výšivku podlepují netkanou textilií, aby byla pevnější a nenatahovala se. Kanavy s potiskem, vyztužené kanavy a gobelíny se neperou. Je potřeba čistit je na sucho.

Dokončení výšivky

Po skončení práce se doporučuje vsadit vzor do rámku - kvůli estetickému vzhledu. Nedoporučujeme dávat do skla. Vzor nám splaskne a ztratí na své trojrozměrnosti. Jestli přece jenom chcete použít rámek se sklem, užijte antireflexní, aby nebyly vidět žádné odlesky a aby dílo bylo vidět ze všech stran.



Vidíte, jak je to jednoduché? Praxe dělá mistry, a tak se pusťte do díla!

Kde koupit sady a vzory pro křížkovou výšivku?

Největší nabídku výšivek najdete na našem internetovém obchodě. Podívejte se, jaké sady pro výšivku má pro Vás Coricamo. Jestli už zkušení ve vyšívání, pak si vyberte velké obrázky. Pro začátečníky máme malé vzory pro vyšívání. Náš internetový obchod určitě zaručí, že si najdete u nás svoji vysněnou sadu pro vyšívání, díky tomu se stanete mistrem ve vyšívání mnoha obrázků.


Sady pro křížkovou výšivku můžete koupit zde:

PODÍVEJTE SE NA SADY PRO KŘÍŽKOVU VÝŠIVKU


Papírové předlohy můžete koupit zde:

PODÍVEJTE SE NA PŘEDLOHY PRO KŘÍŽKOVU VÝŠIVKU

Předlohy online můžete koupit zde:

PODÍVEJTE SE NA PŘEDLOHY ONLINE PRO KŘÍŽKOVU VÝŠIVKU


Kurz křížkové výšivky ve formátu pdf si stáhněte zde:

STÁHNĚTE SI KURZ KŘÍŽKOVÉ VÝŠIVKY VE FORMÁTU PDF


Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in