×

Jak zarámovat výšivku bez passe-partout?

Posted on14.11.2019 600
Oblíbené0

Jak zarámovat výšivku bez passe-partout?


Naše výšivky jsou obrazem našeho "já". Jelikož jsme nad nimi strávili spousty hodin našeho života, jsme na ně velice citliví. Chceme, aby se krásně prezentovaly, a aby je všichni obdivovali. Také nám velice záleží, na tom, aby i po letech vypadaly krásně a stejně úchvatně, jako ve chvíli, kdy byly dokončeny. A proto si je krásně zarámujme a těšme se, že jsou s námi.

Jak vybrat rozměr rámu?

Barva a šířka rámu

Barvu a šířku rámu je třeba přizpůsobit k:
- barvě obrázku (může být přibližně stejná nebo odlišná)
- velikosti obrázku (čím větší obraz, tím hrubší rám)
- vlastnímu úsudku (někteří mají radí rámy jednoduché, jiní - hodně zdobené).

Passe-partout

Přidáním passe-partout k obrázku, záleží na individuálním pohledu.

Obrázek, který je celý vyšitý (tzn. plná křížková výšivka) získá kolem sebe "nádech", jestliže mu přidáme passe-partout. Barva passe-partout, by měla ladit s obrázkem a podtrhnout jeho krásu. Musíme, ale počítat s vyššími výdaji na zarámování.

Obrázek, který je částečně vyšitý, je možné zarámovat bez passe-partout, ale je třeba pamatovat, aby kolem výšivky zůstalo dost místa. V tomto kurzu Vám názorně ukážeme, jak zarámovat tento typ výšivky, a to dvěma různými způsoby.

Rozměr rámu

Jestliže se výšivka musí vyprat, tak ji měříme až po vyprání a žehlení, protože se může při praní zmenšit. Při koupi rámu na míru si poměříme obrázek výšivky, který se má vejít do rámu a napsat přesný rozměr výšivky v okénku "rozměr obrázku". Nevyplatí se zadávat rozměr rámu, protože výšivka bude zmenšena o velikost rámu a může se stát, že se nevejde celá do obrázku. 

Příklad: objednáváte rám na výšivku o rozměru 21 x 31 cm, v okénku rozměr obrázku zadáte 21 x 31. Jestli chceme přidat passe-partout, tak jeho rozměr bude dodán shodně s velikosti výšivky. Také rám zvětší rozměr obrázku. Tenký rám ji zvětšuje méně, hrubší - více.

Po vložení výšivky do rámu "zmizí" jeho okraje pod rámem o 0,5 cm, ale není to nic, čím bychom se museli trápit, protože to není až tak moc. Jestliže přidáme passe-partout, tak žádná část výšivky nebude zastíněná, protože k němu bude celá přiléhat.

Se sklem nebo bez?

Křížková, korálková, stužková nebo plochá výšivka, se bude krásně vyjímat, jen když nic nebude bránit její kráse. Proto se ji nedoporučuje dávat do rámu se sklem. Sklo chrání před prachem a zašpiněním, ale zase jeho povrch odráží lesk, a tak nemůžeme detailně vidět každý kousíček našeho mistrovského díla. Něco se z výšivky vytrácí. Nikdo přece nadává sklo nebo fólii na mistrně vyšité polštářky, ubrusy nebo oblečení, a tyto jsou přece vystaveny přímo na skvrny a špínu. Stačí výšivku zarámovat, tak aby se při případném znečištění mohla snadno sundat a vyprat, a pak znovu zarámovat.

Zarámování krok za krokem

Tento kurz nám ukáže, jak si jednoduše připevnit výšivku k rámu bez passe-partout.


Co budeme potřebovat:

- hotovou výšivku
- rám
- vlněnou lepenku (tenčí pro menší výšivky, hrubší pro větší)
- bílý papír
- nůžky
- pravítko
- hrubou jehlu
- hrubé nitě nebo provázek (šňůrka)
- špendlíky
- lepidlo
- kolíčky na prádlo
- tužku
- papírovou lepící pásku k zabezpečení obrázků

První způsob - ruční šití


1. Výšivku si položíme na ručník a žehlíme zadní stranu, bez použití páry. Díky tomu si mulinka zachová svůj tvar. Při žehlení výšivky s metalickými nitěmi, si musíme dávat velký pozor na teplotu žehličky, abychom si mulinku nepřipálili. Stužkovou výšivku nežehlíme vůbec. Můžeme jenom vyžehlit pozadí. 




2. Vybalíme rám a odstraníme vnitřní zástrčky, které drží pozadí. Můžeme si pomoct šroubovákem. Na pozadí si přiložíme vlnitou lepenku a obkreslíme si ji. Vystřihneme si namalovaný tvar.




3. Na lepenku si nalepíme bílý papír (nebo podobný k barvě kanavy). Díky tomu se pozadí stane jednobarevné a barva lepenky nebude vidět přes oka kanavy. 




4. Výšivku si vystřihneme, aby dokola zůstalo asi 4-5 cm. Můžeme si ji obšít stehem zig-zag ručně nebo na šicím stroji, aby se nám nepárala při praní. 




5. Výšivku si položíme do středu lepenky. V rohu si kanavu přišpendlíme k lepence, jemně ji při tom natahujeme a narovnáváme.




6. Dva protilehlé okraje kanavy si přeložíme dozadu a přichytíme kolíčky. 




7. Dlouhou niti nebo provázkem a hrubou jehlou šijeme protilehlé okraje stehem zig-zag, celý čas dotahujeme nit a natahujeme kanavu. 




8. Po natažení kanavy na jedné straně sundáme špendlíky a přeložíme zbylé okraje dozadu. 




9. Šijeme okraje, tak jak ty předtím.




10. Nitě je potřeba pokaždé dostatečně dotáhnout, konec nitě se musí zakončit, aby se nerozvázala. 




11. Nataženou výšivku vložíme do rámu. 




12. Přiložíme pozadí a přesvědčíme se, zda je háček na správné straně. Přitlačíme zástrčky, které drží pozadí. Můžeme si pomoct šroubovákem.




13. Zádní stranu obrazu si můžeme pojistit speciální lepící páskou pro obrázky. Toto je nutné hlavně, když použijeme i sklo a nechceme, aby se pod obraz dostával prach.




14. Obrázek je hotový.

Druhý způsob - šicí stroj

Navíc potřebujeme:
- tenká bavlněná látka, stejná barva jako kanava
- šicí stroj

1-3. Postup je stejný, jako při prvním způsobu.



4. Výšivku si položíme na tenkou bavlněnou látku stejné barvy jako kanava, obkreslujeme a vystřihneme, jak máme zaznačeno.




5. Kanavu a látku přišpendlíme dohromady, aby nám pěkně držely při šití.




6. Pokud máme nakreslený obrys výšivky, jednoduše zašijeme na šicím stroji právě po tom obryse, ale jenom tři strany. Jednu stranu nezašijeme, protože tudy budeme vkládat lepenku.
Jestli nemáme nakreslený obrys, tak lepenku položíme na výšivku (dáváme pozor, aby byla na středu) a obkreslíme si tvar. Potom zašijeme tři strany.




7. Lepenku vložíme mezi dvě vrstvy materiálu. Bílá strana by měla být na straně výšivky. Může se stát, že lepenka bude něco větší - potom ji můžeme přistřihnout, musíme při tom vždy pamatovat, aby látky byly maximálně napnuté.




8. Zašijeme čtvrtou stranu.




9. Celek obšijeme stehem zig-zag, aby se nám netřepily okraje. 




10. Protilehlé okraje si přeložíme do zadu a rušně si je přišijeme k látce. 




11. Další dva okraje si také přišijeme ručně.




12. Tento způsob přichycení výšivky nám zaručí dobré napnutí kanavy a předchází, aby se nám přesouvala a vlnila. Jestli, ale budeme chtít výšivku vyprat pak tady máme více práce (než při prvním způsobu). Musíme si rozpárat alespoň tři švy a po vyprání ji musíme opět připevnit na lepenku a zašít okraje.

Výběr způsobů zarámování hodně záleží od našich možnosti a zručnosti. Jestli máme šicí stroj, pak druhý způsob je rychlejší a trvalejší, jestli ne, pak se vyplatí vynaložit trochu času a zarámovat prvním způsobem. Díky němu si budeme moct i po letech jednoduše sundat výšivku z lepenky, vyprat a dát ji nový svěží nádech např. zarámujeme ji do úplně nového rámu, který se bude více hodit do našeho interiéru. 

Kde si můžete koupit sadu pro křížkovou výšivku?

Samozřejmě na našem internetovém obchodě. Podívejte se, jaké sady pro výšivku nabízí obchod Coricamo. Jestli už zvládáte tuto techniku vyšívání, pak si vyberte nějaké velké obrázky. Pro začátečníky máme malé vzory pro vyšívání. Náš internetový obchod určitě zaručí, že si najdete u nás svoji vysněnou sadu pro vyšívání, díky ní se stanete mistrem této krásné techniky.

Vzory a sady pro křížkovou výšivku můžete si koupit tady:

PODÍVEJTE SE NA SADY PRO KŘÍŽKOVOU VÝŠIVKU

Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in