×

Stužková výšivka pro začátečníky

Posted on04.06.2018 606
Oblíbené0

Stužková výšivka pro začátečníky

Stužková výšivka umožňuje tvorbu obrázku ve 3D. Jestli chceme vyšít trojrozměrné květiny, tak nejkrásněji budou, když je vytvoříme právě touto technikou stužkové výšivky. Tato technika není až tak těžká, jak vypadá. Stačí se naučit několik variant pro tvorbu velkých ploch s barevných stužek, které byly představeny v tomto kurzu.




Materiały

Barevné saténové stužky

Dostupné 84 barev, rozměry: 3 mm, 6 mm, 12 mm, 25 mm.

Jehly pro výšivku:

1. Jehly pozlacené, tupé Velice kvalitní jehly s kulatým ostřím a zlaceným okem pro stužkovou výšivku a vyšívání gobelínů, č. 13, 14, 18 v balení po 3 kusech.

2. Jehly 6 cm ostré, tloušťka oka pro navlékání 8 mm.
3.Obyčejné jehly pro ruční šití.


PODÍVEJTE SE NA JEHLY NA STUHU

Tenké bavlněné nitě

Běžně dostupné. Barvu vybíráme k barvě stužek.


Látky

Z nadrukowanym tłem dla danego obrazu lub z dowolnie wybranym nadrukiem.S vytištěným pozadím pro daný obrázek. 


Druhy rámů pro hotovou výšivku, které můžete ihned pověsit

Obyčejné tamborky (rámečky), které mám jsou potřebné jenom pro natáhnutí látky při práci.
Rám-tamborek kulatý, oválný, čtvercový v různých velikostech, záleží na velikosti obrázku, ihned hotový na pověšení
Barevné rámky v různých velikostech na pověšení


Skládací dřevěný rámek

Můžete si ho poskládat sami - velmi jednoduché. Hotové lamely různých rozměrů s výřezy pro složení.
Na rámek si natáhneme libovolnou látku a při užití sešívačky na koberce nebo kladívka a malých hřebíků připevníme.
Vybraný vzor si vyšijeme a po skončení si ho pověsíme na stěnu.


Příslušenství

Pro usnadnění vyšívání a udržování pořádku při práci i po jejím skončení, se velice hodí všechna dostupná příslušenství pro výšivku - vyšívací rámky, dřevěné rámky, nůžky, střihač niti, svíticí lupy a také krabičky a organizéry.

akcesoria do haftu

PODÍVEJTE SE NA VYŠÍVACÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ 

Jak to udělat?

Nataženi látky

Před začátkem práce si látku upevníme do rámu nebo natáhneme na tamborek.


Náš tip - Stužku si střihneme kolmo, to nám usnadní navlékání na jehlu a také se nám nebude párat. Její délka by neměla být více než 30 cm, pro snadnější práci.


Fixace jehly

Po navleknutí si stužku zafixujte proti vyvlečení z jehly. 

Zakončení stužky

Na konci stužky si uděláme uzlík nebo si konec přeložíme na dvakrát, potom přepíchneme a přetáhneme, tak jak vidíme na obrázku. Když ukončíme práci, tak stužku odstřihneme (na levé straně), a zbylý konec můžeme přišít pomoci jehly a niti. Také můžeme užít zapalovač a přitlačit k látce - např. nůžkami, a potom budeme mít jistotu, že se nám stužka nevyvlékne.

Základní steh

Základní steh je nejčastěji užívaným k vyšívání s použitím stužek.

Smyčka

Při užití smyčky a uspořádaní několika kolem kruhu, můžeme vytvořit krásné květy.

Provázek

SProvázek a splétaný provázek z jedné nebo dvou barev, používáme na stonky.

Splétaný provázek

Splétaný provázek je např. pro vyšití košíku.

Splétaný provázek z jedné barvy


Splétaný provázek s listy

Splétaný provázek ze dvou barev

Uzlíček

Uzlíček se nejlépe hodí na vyplnění středu květiny nebo malých prvků na kytici. Během vytváření uzlíčku pamatujeme, abychom pravou rukou drželi jehlu, která směřuje na horu, a levou rukou natahujeme stužku (bod A), potom jí dvakrát obtočíme kolem jehly a propíchneme (bod B) a protáhneme nalevo. 

Stonek

Takový stonek používáme pro větší květy např. slunečnice. Pro vytvoření používáme širší stužku 25 mm.
Stužku položíme na textilii, následně tenkou jehlou a niti (pro ruční šití) nejlépe v zelené barvě, prostehujeme základním stehem. V ruce překroutíme stužku a tak vytvoříme dutinku a tvarujeme stonek až po jeho zakončení.

Malý stonek

Zieloną wstążkę przeciągamy z jednego punktu do drugiego, pozostawiając lekko ułożoną na materiale w dowolnie Zelenou stužku protahujeme z jednoho bodu k druhému, necháváme ji lehce položenou na materiále, v jakémkoliv směru a tvaru, pak další části té stužky přišíváme, jak je to znázorněno na obrázku.

Řasení 1

Řasením stužky můžeme také vyplnit střed květu, vytvořit květ např. levandule nebo listy trávy. Užíváme při tom dvě jehly - na jednu navlékáme stužku, a na druhou tenkou jehlu pro ruční šití navlekneme tenkou nit (nejlépe stejné barvy jako stužka). Středem stužky, tou tenkou jehlou přetahujeme nitku a pokrčíme, a následně přišijeme k textilií na místě tomu určeném.

Řasení 2

Je to další způsob na vyplnění vnitřku květin nebo pro jejich vytvoření.

Řasení 3

Tento způsob řasení nám umožňuje vytvořit malé květinky. Začneme tím, že si uděláme uzlíček. Jehlu jedenkrát obtočíme stužkou, a následně ostřím jehly prostehujeme stužku a propichujeme, co nejblíže bodu B.

LListy a plátky

Další jednoduché vzory, jsou to různé listy a větve.

Náš tip - Aby se stužka, kterou budeme používat na řasení, listy, plátky, na koncích nepárala, tak ji lehce přiblížíme k plamenu zapalovače, ale nepřipalujeme. Tento způsob není doporučený při stužkách, které musíme protahovat jehlou přes materiál. 

Zakončení stužek, na levé straně materiálu, můžeme ochránit před vytáhnutím a páráním, tím, že je přišijeme jehlou a niti. Jednodušší je to se zapalovačem. Pomalu přibližujeme plamen ke konci stužky, připálíme ho, a ještě měkký ho přitlačíme k materiálu. Dávejte pozor na popáleniny. Můžete použit např. nůžky nebo druhou stranu zapalovače.


Větev A

Větev B


Květ 1

Mulinkou v barvě stužky, si označíme osu, která bude základem vyšívaného květu. Začneme od středu a šijme do bodu A, B, C, D, E. Následně stužku propleteme střídavě přes mulinky, od středu a pokračujeme dokola a postupujeme směrem ven.

Květ 2

Jednoduchý květ, který tvoří 6 a více plátků. Protáhneme stužku z bodu A do B. Začínáme od středu. Po protáhnuti rozložíme a pěkně uložíme stužku. Můžeme použit druhou jehlu.

Květ 3

Libovolně dlouhou stužku prostehujeme podle znázorněného obrázku. Následně utáhneme nit, a vytvořený květ přišijeme tou samou niti k textilii. Střed vyplňujeme uzlíčky.

Květ 4

Užíváme schéma, které se skládá ze dvou kruhů, menšího uprostřed a většího zevnitř. Užší stužkou jiné barvy, začínáme na větším kruhu delší body, přes které protahujeme stužku z bodu A do B a postupujeme směrem hodinových ručiček. Střed vyplňujeme uzlíčky.


Květ 5

Pro vyšití tohoto květu postupujeme tak, jak je znázorněno na vedlejším obrázku. Tady stužku protahujme z bodu A do B a dvakrát omotáme. 

Květ 6

Tento květ je snadný. Zaznačíme si kolečko a kolem něho ukládáme plátky - střídáme kratší a delší. Použijeme dva odstíny stužek. Střed vyplňujeme uzlíčky. 

Květ 7

Tady tento květ je velice podobný do květu 21, který je také tvořen několika plátky. Rozdíl je jenom v délce mezi bodem A a B.


Květ 8

Posługując się schematem możemy wyhaftować małą różyczkę, pączek lub tulipanek. Při použití tohoto schématu, si můžete vyšít malou růžičku, poupě nebo tulipán.

Květ 9

Odstřihneme si kousek stužky, prostehujeme tak, jak na obrázku. Následně utahujeme nit a přišíváme k materiálu, a tím vzniká květ. Střed vyplňujeme uzlíčky nebo libovolným vzorem např. řasením.

Květ 10

Tak, jak máme na schématu, přetáhneme stužku přes materiál v bodě A. Následně, když ji držíme v jedné dlani, natáhneme a ovineme jehlou. Stužku, mezi takto utvořeným uzlem a materiálem, navlékáme na jehlu, jak je na obrázku a propíchneme přes materiál v bodě B.
Takto můžeme vytvořit malé květy, a podle toho jak širokou stužku použijeme, tak budou velké.

Květ 11

Postupujeme přesně tak, jak je na schématu. Skládáme a prostehujeme stužku na správných místech, pokrčíme a tak obdržíme části, které když složíme k sobě a přišijeme k materiálu vytvoří macešku.

Květ 12

Způsob prostehování a řasení je znázorněny v části číslo 15. Přece jen si to teď připomeneme, jelikož nám to dává mnoho možností pro vytvoření kytek např. levandule, vyplnění středu v květech např. slunečnice.

Květ 13

K získaní květů, které se skládají s okvětních plátků např. šeřík, používáme jak je znázorněno na schématu. Prostehujeme a řasíme, jak je na obrázku 1 a 2. Následně tou samou niti přešíváme půl květu a přišíváme do textilie, jak na obrázku 3 a 4. K získání celé větvičky šeříku, musíme takto ušít mnoho květin. Působivého efektu docílíme užitím více odstínů dané barvy.

Květ 14

Toto je jednoduchý způsob, jak si vyšít malou květinku, který má mnoho možnosti. Stužku vytáhneme z bodu A, vpichujeme do bodu B, ale necháme si trochu rezervu, kterou přitlačíme k materiálu a přišijeme jehlou s mulinkou. Na jehlu navineme několikrát mulinku a vpíchneme do textilie, tak utvoříme uzlíček. Uzlíček je možné nahradit korálkem - efekt je působivý.

Květ 15 - poupata

A. Stužku skládáme, tak jak je na obrázku 1 a prostehujeme. Stáhneme nit a přešijeme jehlou s niti. Zelenou stužkou ovineme poupě, necháváme si trošku rezervu. Přešijeme a pokrčíme, a zbylou zelenou stuhou ovineme stonek a přišijeme k textilii.
Znázorněná schémata nám ukazují možnosti tvoření plátků (např. růže)
B. Podle obrázku skládáme stužku, zdobíme, stáhneme nit a přešijeme.
C. D. Podle následujících obrázku stužku přeložíme od shora, prostehujeme a stáhneme nit, utvoříme plátek. Využijeme poupě růže z předchozí instrukce a ovineme jej jedním nebo více plátky, v průběhu dalších prací jej přišijeme k materiálu.

Květ 16 - květ růže 1

Květ růže můžeme udělat různými způsoby, každý nám dá krásný efekt. Začneme od vytvoření středu , jak je na schématu č. 1 až 7. Přeložíme stužku a začneme ji pravou rukou namotávat, a levou rukou ji překládáme, jak je znázorněno na obrázcích. Jakmile se vytvoří střed, tak jehlou a niti přešijeme spodní část toho středu, tak, jak je na obrázku 7.
Jestliže si chceme vytvořit celou růži, pak si necháme ještě další část stužky kolem 15 cm. Střed přišijeme k textilii, a zbylou část stužky navlekneme na jehlu a děláme kolem toho středu plátky.
Můžeme také využit ty plátky, které byly představeny už dříve.


Květ 17 - květ růže 2

Další způsob pro vytvoření růže, je všití plátku, tak, jak je znázorněno v bodě 17. obrázek F, a následně přišijeme střed růže, podle bodu 35.
Potom, jak všijeme střed růže mezi plátky, stříhneme si stužku té samé barvy, navlekneme ji na jehlu a ze spodu ji vpichujeme do materiálu, přitahujeme a tvoříme plátky, kterými vyplňujeme prostor mezi středem a již vyšitými plátky (obr. 3 a 4).

Květ 18 - květ růže 3

Dalším jednoduchým způsobem pro vytvoření růže, je složení stužky široké 50 mm na půl a přišití (obr. 1 a 2). Následně stáhneme nit (obr. 3) a takto pokrčenou část točíme kolem osy a tvoříme růži (obr. 4 a 5). Přišíváme k textilii a zdobíme listy.

Květ 19 - květ růže 4

Pomoci obrázku 1, 2, 3 ukládáme listy v takovém pořadí, jak je znázorněno dole na schématu. Ze zelené stužky si doděláme stonek (splétaný provázek z jedné barvy - str. 6, bod 8) a obdržíme krásný květ.

Náš tip - Najładniej będzie wyglądała róża zrobiona nie ze wstążki, a z paska satynowego materiału, który Nejkrásnější růže bude ta, která není ze stužky, ale ze saténového materiálu, který střihneme kolmo. Po složení obdržíme nádherné růžové květy.

Květ 20 - tulipán

K vyšívání tulipánu používáme schéma s obrázky 1, 2, 3, 4, základem je základní steh (bod 4) a také listy (bod 17), provádíme jednotlivé činnosti. K vytvoření listu, použijeme druhou jehlu. Po vyšití květu si doděláme listy a stonek, tak, jak je na vedlejším obrázku.

Květ 21 - iris

Jednoduchý způsob k vytvoření irisu je na vedlejším obrázku 1, 2, 3. Jako první si uděláme smyčku, a následně, jak na obr. 2 protáhneme stužkou jiné barvy. Tuto činnost si můžeme zopakovat podruhé a obdržíme dvojité plátky anebo můžeme použít jinou šířku stužky.

Květ 22 - konvalinka

Pro vytvoření krásné konvalinky, použijeme korálek, díky němu obdržíme vypouklý efekt. Dále postupujme, jak je znázorněno na schématu a následných obrázcích. Korálek přišijeme k materiálu jehlou a niti. Potom stužkou vyšíváme plátky (bod 17). K přitahování stužky užíváme druhou dlouhou jehlu.


Květ 23 - narcis

Postupujeme podle obr. 1, 2, 3. Plátky, kalich a jeho okraje tvoříme podle schématu, vnitřek kalichu však vyplňujeme uzlíčky (bod 11).

Květ 24 - fuchsie

Použijeme základní steh (bod 4) a vyšíváme květ podle schématu od 1 do 5. Pro vytvoření visících tyčinek můžete použit hotové, které můžete koupit na coricamo.cz nebo vyšít mulinkou a zakončit korálkem nebo uzlíčkem.

Květ 25 - chryzantéma

Používáme základní steh (bod 4) a také listy a plátky (bod 17) vyšíváme květ chryzantémy, ukládáme listy (plátky), jak je znázorněno na schématu.
Začneme od středu. Obtočíme ho plátky a posouváme se na zevnitř. Čím více plátku vyšijeme, tím pěknější bude efekt. Můžeme je přetáčet a vpichovat na předchozí list tak, jak je na vedlejším obr. - bod 4.

Květ 26 - zvonek

Tento květ vyšíváme podle obrázku 1 až 5. Můžeme použít jiné odstíny stužek, do středu všijeme korálky.

Mašlička

Mašličku můžeme jednoduše vyšít.

Kde koupit sady pro stužkovou výšivku?

Největší nabídku výšivek najdete na našem internetovém obchodě. Podívejte se, jaké sady pro výšivku má pro Vás Coricamo. Jestli už zkušení ve vyšívání, pak si vyberte velké obrázky. Pro začátečníky máme malé vzory pro vyšívání. Náš internetový obchod určitě zaručí, že si najdete u nás svoji vysněnou sadu pro vyšívání, díky tomu se stanete mistrem ve vyšívání mnoha obrázků.


Sady pro stužkovou výšivku můžete koupit zde:

PODÍVEJTE SE NA SADY PRO STUŽKOVOU VÝŠIVKU


Kurz stužkové výšivky ve formátu pdf si stáhněte zde:

STÁHNĚTE SI KURZ STUŽKOVÉ VÝŠIVKY VE FORMÁTU PDF



Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in