×

Jak naučit děti vyšívat křížky?

Posted on14.12.2023 556
Oblíbené0

Ukažte dětem, že vyšívání je super!




Křížková výšivka je způsobem na trávení pohodového volného času pro celé generace. Moc si přejeme, aby mladá generace objevila, jak hodně to má výhod. A právě my dospělí, můžeme ukázat dětem, že díky společnému vyšívání, se tvoří pouta s rodiči, zapomínáme na těžké chvíle, a zároveň vznikají krásné věci, kterými se můžete pochválit někomu jinému nebo darovat.


Jaké výhody pro děti přináší vyšívání křížem?

Děti se mohou těšit z mnoha výhod křížkové výšivky. Křížková výšivka pro děti představuje:
- rozvíjení manuálních dovedností - křížková výšivka vyžaduje přesnost a koordinaci rukou, a to pomáhá rozvíjet manuální dovednosti dětí. Je to skvělý způsob, jak zlepšit jemné motorické dovednosti.
- kreativitu a sebevyjádření - děti si mohou vybírat vzory, barvy nití a pozadí, což jim umožní plně vyjádřit svou kreativitu. Rozvíjí se také smysl pro estetiku a schopnost se rozhodnout.
- trpělivost a soustředění - vyšívání křížky je praxe, která vyžaduje trpělivost. Dítě se musí soustředit na konkrétním úkolu a pracovat systematicky, je to způsob, který zlepšuje soustředění.
- zvýšení sebevědomí - dokončení křížkové výšivky může dětem přinést uspokojení a zvýšit jejich sebevědomí. To pro ně je hodně důležité, zvláště když vidí výsledky své práce.
- podpora zdravého psychického vývoje – ruční práce, jako je vyšívání, může dětem pomoci vyrovnávat se se stresem a podpořit zdravý duševní vývoj. Je to také forma umělecké terapie arteterapie, která může pomoci vyjádřit emoce.
- předávání tradic - křížková výšivka je tradiční forma ruční práce a účast na takových projektech může dětem lépe pomoci pochopit a docenit kulturní dědictví.
- rozvíjení matematických dovedností - při křížkovém vyšívání musí děti počítat a postupovat podle vzoru, což může pomoci rozvíjet matematické dovednosti, jako je počítání, srovnávání a rozlišování tvarů.

Musíme však pamatovat na to, že každé dítě je jiné a ne každé se může zajímat o křížkovou výšivku. Je hodně důležité zůstat flexibilní a dovolit dětem zkoušet různé ruční práce, aby si mohly najít to, co jim nejvíce vyhovuje. 



Jak naučit dítě vyšívat krok za krokem?

Učení dětí křížkové výšivky může být zároveň hravé a kreativní. Zde je několik kroků, které můžou pomoct naučit si vyšívání bavlnkou krok za krokem:

Připravte si vše potřebné
Kupte si sadu pro výuku křížkové výšivky pro začátečníky, která obsahuje vše potřebné, co je nutné (látky, jehly, bavlnky, vzor na papíře). Vyberte jednoduchý vzor pro výšivku pro děti s malým počtem barev, který je vhodný pro začátečníky. Taková startovací sada pro výšivku Vám ušetří spousty času pro celkovou přípravu všech, co je potřeba na začátku vyšívání.

Podívejte se na vzory z kategorie křížkové výšivky pro začátečníky




Vysvětlete podstatu 
Začněte od vysvětlení, co je to křížková výšivka. Ukažte dětem, jak se drží jehla a jak navléknout bavlnku. Vysvětlete, že nit by neměla být moc dlouhá, aby se zabránilo zamotaní nití. 

Názorně ukažte vyšívání krok za krokem
Ukažte, jak vytvářet jednotlivé kroky křížkové výšivky. Začněte od jednoduchých části a postupně přidávejte více pokročilé. Nápomocný může být Kurz křížkové výšivky Coricamo.

Stáhněte si Kurz křížkové výšivky

Vyberte vzory pro začátečníky
Obstarejte různé vzory pro cvičení. Můžete najít jednoduché dětské vzory pro vyšívaní online nebo vytvořit vlastní, aby byly, co nejvíce přizpůsobené dovednosti dětí.  

Vyhledejte praktické vzory
Povzbuďte děti k vyšívání malých projektů, jako jsou vánoční ozdoby, klíčenky nebo magnetky na ledničku.

Tvořte vlastní projekty
Po nějakém čase, kdy děti získají zručnost, je povzbuďte k tvoření vlastních, jednoduchých vzorů pro vyšívání a ke zkoušení různých barev bavlnek a látek pro vyšívání. Vyšívací vzory pro začátečníky by měly být nejen malé, ale také velmi pěkné. To může zvýšit jejich kreativitu a zájem.

Zdůrazněte význam hry
Nezapomeňte zdůraznit zábavný aspekt. Čím je proces příjemnější, tím budou děti více motivované pokračovat.

Zorganizujte vyšívání ve skupině
Pomyslete nad organizací společných projektů křížkové výšivky, aby se děti mohly sdílet se svými nápady a navzájem si pomáhat. Ukažte svou práci rodině a přátelům, a podělte se o radost z tvoření.

Chvalte a odměňujte
Začátky můžou být těžké, ale vysvětlete dětem, že by se neměly nechat odradit, protože každá nová dovednost vyžaduje něco více úsilí a trpělivosti. Není třeba nikam pospíchat, ale jen se těšit samotnou činnosti. Chvalte zlepšování dětí a odměňujte je za úsilí, a ne za konečný výsledek. Tímto způsobem je budete motivovat k další práci. 


Jak využít hotové výšivky vytvořené dětmi? 

Malé výšivky vytvořené dětmi můžou být využity mnohá způsoby, jak prakticky tak i dekorativně. Tady je několik nápadů:

Dekorace na polštář
Povlaky na polštářky můžete ozdobit malými výšivkami, které jim dodají kouzlo a individuální charakter.

Výšivka v rámu nebo tamborku
Výšivky je možné zarámovat do rámu nebo vyšívací obruče. Dokonce i tuhou kanavu je možné nasadit na vyšívací obruč. Stačí hotovou výšivku namočit, vyždímat v ručníku a natáhnout na vyšívací obruč. Po vysušení bude kanava opět tuhá, a obrázek hotový k zavěšení.

Podívejte se na vyšívací obruče, rám-tamborky a věšáčky

Tašky a kabelky
Malé výšivky se skvělé hodí, jako dekorace penálů, kosmetiček, tašek, kabelek nebo batůžků. Díky tomu jim můžeme dodat originální styl.

Nálepky
Výšivky vytvořené na plastové kanavě lze nalepit na sešity, bloky nebo další věci a tak je ozdobit.  

Podívejte se na platové kanavy

Dekorace domu
Výšivky můžeme použít k vytvoření vánočních ozdob, třeba na vánoční stromeček nebo na okna. Skvěle se hodí také, jako ozdobné girlandy na různé akce a pozvánky na rodinné oslavy. Výšivky lze použít k vytvoření dekorativních předmětů jako jsou magnety na ledničku nebo dekorativní panely.

Ozdoby na oblečení
Menší výšivky lze šít na oděvy a vytvářet tak originální vzory na tričkách, halenkách, kalhotách nebo čepicích.

Klíčenky a přívěšky
Jednoduché vzory pro výšivku se skvělé hodí pro tvorbu klíčenek nebo ozdobných přívěšků. Můžete je také použít k vytvoření kotilionů na ples.



Osobní dárky
Jemné výšivky lze použít k ozdobdní dárků, aby byly ještě výjimečnější.


Kde je možné koupit vzory pro výšivku pro začátečníky?

Naše nejnovější vzory pro začátečníky (od 3 do 103 let :-)  je možné koupit, jako kanavu s potiskem a také jako sadu s potiskem a bavlnkou. Potisk určitě hodně usnadní učení vyšívání, ale máme pro Vás také skvělou aplikaci pro výuku Coricamo Cross Stitch. Sdílejte se svými dětmi a vnuky svou zálibu a zajistěte si, že budou netrpělivě vyčkávat na společně strávený čas. 

Podívejte se na kanavy s potiskem pro začátečníky

Posívejte se na sady s bavlnkou a kanavou s potiskem pro začátečníky


Klíčem k úspěchu ve vyšívání je trpělivost a praxe. Koneckonců, praxe dělá mistra. Děti si postupem času techniku ​​osvojí a budou chtít experimentovat s těžšími vzory. A kdo ví, třeba si jednou nebudou umět představit život bez vyšívání?

Související výrobky

Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in