×

Jak vyšívat s backstitch?

Posted on04.10.2023 1803
Oblíbené0

Jak si oblíbit vyšivání stehem backstitch?





Odkud je backstitch?

Backstitch má pravděpodobně své kořeny v marockých motivech, které se užívají ke zdobení oblečení. Jednobarevné vyšívání vytvořené pomoci linky se objevila ve Španělsku, odkud ji do Anglie přivezla Kateřina Aragonská, když se provdala za Jindřicha VIII. Asi 50 let byla tato výšivka známá jako „Spanish work”. Byly to jemné, lineární výšivky s fantazii a to na róbách hlavně vyšší třídy např. rukávech a límcích. 

Po rozvodu Kateřiny a Jindřicha došlo ke změně názvu na „blackwork“ a výšivky se začaly vytvářet převážně v černé barvě. Hodně populární se stala také v alžbětinské době.


Nyní se v některých návrzích používá stále jenom černé obrysy nebo se tvoří celé výšivky v černé barvě, což je podobné jako "blackwork".


Kdy se hodí backstitch?

Zadní steh - backstitch a jeho varianty: steh za jehlou a provázek jsou druhem stehů vhodných pro šití a vyšívacích stehů. Jako steh pro ruční šití, hodně pomáhá, sloučením dvou kousků materiálů. Ve výšivce backstitch je užívaný pro označení linek a značení obrysů tvarů.

Použitím tohoto typu stehu, zvláště při malých vzorech, dodává jiskru, zvýrazňuje detaily a barvy, a také činí obrázek více precizní a detailnější. Umožňuje také získat hladké a jednoduché nebo složité a přerušované obrysy. Používá se také k vytváření nápisů ve výšivkách.



Pro jaké výšivky je užívány backstitch?

Backstitch je možné použít jako doplnění křížkové výšivky a sloučené křížkové a korálkové výšivky. Nejlepší je udělat ho po dokončení křížkové výšivky, ale ještě před našitím korálků. Je možné nim vytvořit celý obrázek, a získat tak jemný efekt tenkých linek.


Jakou vybrat látku?

Backstitch se lehce vytváří na látce se snadno počitatelnou vazbou, a díky tomu je možné udržovat rovné linky tam, kde je to potřeba. Kanava nebo Aida je pro toto ideální - pravidelná mřížka umožňuje, že se obrysy jednoduše přenášení ze vzoru na materiál. Jednotlivé stehy jsou se šijí v opačném směru ke směru vyšívání, a díky tomu vznikne linka.


Jak vést niť?

I když je to celkem jednoduchý steh, tak vyžaduje to trochu cviku, než získáte rovnoměrné linky. Hlavní je mít vhodně napnutou niť, které by neměla být ani příliš volná, ani příliš utažená.


Jak dlouhá niť?

Jehlu provlékněte nepříliš dlouhou nití, aby se při šití nezamotala. Čím delší nit, tím více obrysů můžeme ušít, aniž bychom museli navlékat další nit. Na začátku se však vyplatí cvičit s kratší nití.


Kolika nitěmi lze vytvořit backstitch?

Počet niti závisí od hustoty kanavy. Jestli používáme Aidu 14ct, tak pro hrubší backstitch stačí vytvořit dvěma nitěmi a pro tenčí - jednou.


Jak vytvořit backstitch?

Táhlá linie

Začínáme od vytažení jehly na konkrétním místě na pravou stranu ruční práce. Na konci nitě neděláme uzlík - necháme kousek od levé strany a po ušití ho vtáhneme pod vzor. 

Uděláme vpich do dalšího oka obrysu, protáhneme jehlu na levou stranu a znova vyhneme v dalším oku na pravé straně ruční práce.

Dále vpíchneme jehlu do předchozího oka (posouváme se zpět), aby bylo pokračování obrysu a přetáhneme jehlu z levé strany ruční práce, vpíchneme jehlu na další volné oko.

Tuto činnost opakujeme až k dokončení obrysu.


Přerušována linka

Steh tvoříme podobně, jak se šije podšívacím stehem ((Running stitch). Není nutný návrat k předchozímu oku neboli posouvání zpět.


Jak dlouhý má být backstitch?

Jednotlivá linka by neměla být delší než 3 cm. Jestliže je rovná linka příliš dlouhá, pak je lepší ji rozdělit a ušít na několik části. Výjimkou jsou prvky, které musí být ideálně rovné např. vousy kočky nebo větve. Pak je šijeme jednou linkou v celku.


Kdy používat couching stitch?

Couching stitch jinak výšivka položená. Název je odvozen od francouzského slova coucher, což doslovně znamená spát. Tato metoda se uplatňuje pro tvoření celých backstitch nebo jenom velmi dlouhých backstitch. Je to metoda, při které se umístí část nitě na látku a přichytí se ji v několika místech. Je možné použít jednu nitku, ale obvykle se používají dvě oddělené nitě - jedna na linku, a druhá pro přichycení.

Vyplatí se tvořit backstitch přesně podle návrhu?

Jestliže linka končí ve středu křížku, pak se opravdu nic nestane, pokud jehlu vpíchneme do otvoru mezi křížky. Při jemné kanavě může být vpich jehly do středu křížku komplikované, a přesun jen o milimetr nebude vůbec vidět. Výjimkou jsou jemné, určité prvky např. oči nebo rty, kde přesné umístění backstitch může být důležité, abyste získali vhodný tvar.


Má barva backstitch velký vliv?

Jestli backstitch děláme jednou niti, pak se nemusíte nijak starat, že nemáte ideálně dobranou barvu. Převážně takový odstín linky není nijak rozpoznatelný, protože lidské oko není schopno rozpoznat rozdíl mezi dvěma tóny té stejné barvy. Jestliže nemáte konkrétní barvu mulinky, tak klidně použijte nějaký podobný odstín.


Kde je možné koupit vzory se stehem backstitch?

V obchodě Coricamo najdete mnoho sad a vzorů s použitím stehu backstitch.

Podívejte se na sady pro výšivku

Podívejte se na vzory pro výšivku PDF

U nás si můžete koupit vzory pro vyšívání na mobil. Díky nim si můžete v aplikaci Coricamo Cross Stitch backstitche zapínat a vypínat.

Podívejte se na vzory pro vyšívání na mobil

Zjistěte více o aplikaci Coricamo Cross Stitch




Vyšívání stehem backstitch, je velkou výzvou, ale určitě přináší hodně spokojenosti.



Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in