×

Podívejte se, proč je dobré vyšívat

Posted on10.10.2022 1008
Oblíbené0

Jaké výhody má křížková výšivka?



1.  Je to skvělý koníček

Každý potřebuje nějaký tvůrčí koníček a právě vyšívání poskytuje hodně příjemných pocitů a potěšení. Je jednoduchá na naučení, není náročná na drahé materiály a je skvělou možnosti pro kreativitu. Kromě toho vyšívat můžete snad všude - doma, v autě nebo na dovolené.

2. Je to dobré pro mozek

Sledováním vzoru, počítáním stehů a stálým soustředěním na práci, zlepšujeme fungování našeho mozku. Opakující se pohyb a možnost udělat každou chvíli nějakou chybu, způsobuje, že plné soustředění není vůbec lehké, a proto je výšivka tím pravým cvičením ke zdokonalovaní mysli a ke koordinaci ruka - oko.Vědecké výzkumy zřetelně poukazují, že pracující mysl je zdravá mysl. Trénováním mysli můžeme předejít nežádoucím účinkům stárnutí, jako je třeba stařecká demence. Vyšívání navíc stimuluje pravou hemisféru mozku, která je zodpovědná za kreativitu. Má také pozitivní vliv na schopnost počítat, zlepšuje soustředění a paměť. Navíc má vyšívání uklidňující účinek na náš mozek a nervový systém. Soustředění zraku a myšlenek na jediném úkolu je spasou pro naší mysl, která se díky tomu může konečně ztišit a odpočinout si od všudypřítomných problémů.


3. Uklidňuje

Starostlivost je úplně normální i pro vyrovnané lidi, protože ukazuje, že nám na někom nebo na něčem hodně záleží. Problém nastává, když nás takové starosti začnou přerůstat. Když cítíme, že různé životní situace jsou už nad naše chápaní, pociťujeme neklid, který může snadno přejít v depresi. Vyšívání nám umožni ztišení a spočinutí, uklidňuje a může pomoct od stresu po nějakém náročném dni. Vyšívání nejenom snižuje stresové hormony a krevní tlak, ale také zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v těle, díky čemuž se cítíme uvolněněji a šťastněji.
Jednoduchý úkol, jakým je stálé přetahování nitě skrz materiál, je podobný jako opakování modliteb nebo blažený stav při meditaci.

Populární anglické rčení říká: „A stitch in time saves stress down the line”, a to doslova znamená: "Steh, co nějaký čas nás ochraňuje od stresu".

4. Zlepšuje naše sebevědomí a pocit zadostiučinění

Možnost vytváření něčeho od základu, nám umožňuje pociťovat ohromné zadostiučinění. Je to něco úžasného při pohledu na dokončenou výšivku a pochválením sebe sama "Toto je moje dílo!". Pro úspěch v životě, je potřeba myslet o sobě pozitivně. Pocit zadostiučinění a překonání sebe sama nám dodají odvahu a mají pozitivní vliv na vlastní sebehodnocení.

5. Dává pocit "flow"

Pocit "flow" je, když při úplné koncentraci na práci nebo nějakou činnost,  ztrácíme pojem o čase. S plným nasazením je zcela možné zapomenou na realitu okolního světa a "odplout" do jiného světa - krásného světa kreativity a tvoření. Zapomeneme na všechny problémy a všechno kolem. Psycholog  Mihaly Csikszentmihaly ve vědeckém výzkumu kreativity objevil, že tento druh pocitu je "tajemstvím ke štěstí". Profesní terapeutka Victoria Schindlerová přirovnala pocit "flow" k meditaci, protože má velmi podobné účinky. 

6. Zlepšuje schopnost organizace práce

Nejlepší lekci je, že toto malé, stalé úsilí nás velice dobře naučí sebekázní. Často se cítíme být utlačování věcmi a úkoly, které musíme splnit. Díváme se na soupis věci, které musíme daný den vykonat a nakonec stejně nic neuděláme. Stačí však jen deset minut denně s výšivkou a tento krátký okamžik nás bude nutit, abychom výšivku dokončili. Takto se můžeme naučit, že malými krůčky můžeme udělat cokoliv budeme chtít. 

7. Učí trpělivosti

Začátníkům, kteří teprve začínají svoje dobrodružství s výšivkou, bude těžko trpělivě vydržet dlouhé hodiny nad jednou výšivkou. Časem si však zvykneme, a trpělivost nám bude nápomocná i v jiných oblastech našeho života - v práci, při výchově dětí, v soužití s partnerem. Asi není nikdo, kdo by se někdy nezmýlil při počítání křížků. Páraní nás také učí trpělivosti, protože si můžeme uvědomit, že vše, co má hodnotu, nevzniká hned a bez problémů. 

8. Zlepšuje schopnosti a citlivost dlaně

Jedním z nejlepších způsobu, jak předejít ztuhlosti dlani je jejich udržování v pohybu. Jednoduchá činnost vyšívání může pomoct s bojem proti artritidě a zároveň zlepšuje pohyblivost ruky a prstů. Pacienti s artritidou ve skutečnosti uvádějí, že takové aktivity, jako je vyšívání křížkem, pomáhají při bolesti stejně - nebo ještě lépe - než předepsané léky. Pro ty, kteří celý den pracují na počítači, pak pohyby, které se provádění u vyšívání jsou skvělé na rozvolnění zápěstí, které je vytížené po několikahodinovém klikáním myši. vyšívání může být skvělou rehabilitaci pro všechny, kteří mají kancelářskou práci. 

9. Uspokojuje potřebu tvořit

Výšivka zcela přirozeně uspokojuje instinkt nějakého tvoření. Dělba práce v továrnách a specializace způsobují, že během výroby má málokdo pocit, že něco udělal sám a že je s konečným výrobkem spokojen. A proto si hledáme nějaké činnosti, při kterých bychom mohli převést naše dovednosti, které jsou potlačovaný a nenaplněny při práci v zaměstnání. Výšivka nám právě dopřává ten pocit, že jsme sami něco udělali od začátku do konce, něco, co je výsledkem našeho snažení, zručnosti a schopnosti. Poznáváme materiál, nitě a vzor. Dávíme vzniknout tvaru, rozměru a účelu. Dodává nám to uspokojení s možnosti využití tvůrčí síly a vlastních dovednosti. Během oblíbené činnosti máme možnost účastnit se výrobního procesu. Všechno to může uspokojit naše praktické potřeby a zájmy a také zdokonaluje estetické cítění. 

10. Rozvíjí kreativitu

Díky výšivkám se je možně naučit flexibilního a tvůrčího přístupu k hotovým vzorů. Oplatí se experimentovat se vzory a tvořit si vlastní. Stojí za to poměnit barvy mulinek, a tak objevit jinou podobu toho samého vzoru. Takto také rozvíjíme a odkrýváme vlastní kreativitu a nápaditost. 

11. Umožňuje vytvářet krásné předměty

Kromě toho, že si užíváme samotné vyšívání, je také možnost samostatného vytvoření originálního předmětu, který je odrazem naši záliby a toho, co se nám líbí. Výšivka umožňuje neomezené možnosti tvoření něčeho užitečného a zároveň krásného, praktického a estetického. Při nabídce nádherných vzorů a barevných niti se můžeme rozhodnou pro libovolné téma, jaké si zamaneme a konečný výsledek bude zaručeně úžasný. Při tvorbě krásných věcí si pěstujeme citlivost a cit pro krásu a zároveň tím děláme svět kolem nás krásnější. 

12. Ukazuje naše zájmy

Díky vyšívání se můžete vyhradit ke skupině podobně smýšlejících lidí nebo poukázat takto, že jsme fanoušky nějakého seriálu, knížky nebo postavy. Výšivka ukazuje , co se nám líbí, jaký máme vkus a o nad čím právě přemýšlíme. Stává se zrcadlem naši duše - našich snů a tužeb. 

13. Umožňuje vytvářet pouta

Společná práce nad vzorem u křížkové výšivky s další osobou nebo s dětmi, je skvělým způsobem na vytváření pevnějšího pouta a rozvíjí dovednosti spolupráce. Může také vytvořit mezigenerační pouta, když babičky nebo rodiče učí své vnuky nebo děti vyšívat. 

14. Je skvělým dárkem

Žádný dárek není tak hodnotný, jako ten, který je vlastnoručně vyrobený. Výšivku můžeme jednoduše přizpůsobit, tak aby vyhovovala dané osobě nebo se můžou přidat poslání nebo iniciály. Většinu každodenních předmětů je lehké ozdobit výšivkou, a tak je udělat originální a jedinečné, a obdarovaná osoba si takový dárek bude cenit nadevše. 

15. Snižuje chuť k nadbytečnému pojídaní

Když jsou ruce zaneprázdněné, pak naše myšlenky zapomenou na jídlo! Pro ty, kteří radí večer pořád něco mlsají u televize je vyšívání skvělou volbou. Těžko se vyšívá a zároveň bere do ruky sladký nebo tučný pamlsek, protože pak si můžeme kanavu nebo nitě ušpinit. Takže je to skvělý pomocník při hubnutí. 

16. Zůstává cenný suvenýr

Všechno, co vytvoříme teď bude hodnotnou památkou a svědectvím naši doby pro budoucí pokolení, proto je velmi prospěšné něco po sobě zanechat, něco krásného a cenného, něco, co vytrvá dlouhá léta a bude těšit ještě naše děti a vnuky!

Zdá se, že jsme Vás přesvědčili, že se VYPLATÍ VYŠÍVAT!

Sady pro křížkovou výšivku můžete si koupit tady:

PODÍVEJTE SE NA SADY PRO KŘÍŽKOVOU VÝŠIVKU

Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in