×

Korálková výšivka pro začátečníky

Posted on29.01.2018 779
Oblíbené0

Korálková výšivka pro začátečníky

Vyšívání korálky ještě více než vyšívání mulinkou trénuje pohybovou koordinaci a zlepšuje soustředění. Přišívání malinkých korálků vyžaduje mimořádné soustředění při této práci. Výsledkem je nejenom zlepšení ručních dovednosti, ale také skvělý pocit z vytvořeného díla, které se výstavně leskne a přitahuje pozornost všech, kteří se na něho podívají!


Obtížné nebo snadné?

Korálková výšivka má hodně dlouhou tradici - odedávna tak byly zdobeny šaty dam u dvora a lidové stroje. Tato technika není vůbec tak složitá, jak se zdá. Kdo už umí křížkovou výšivku, tak mu to určitě půjde snáz. Vyžaduje hodně přesnosti a trpělivosti, které jsou vlastní osobám pečlivým a důkladným. Je také časově náročná, ale konečný efekt, který díky této technice získáte, vykompenzuje čas věnovaný této výšivce.

Korálková výšivka je hlavně velice efektivní, protože díky velké barevné škále korálků, nám umožňuje získat barevné, stíněné obrazy. Další výhodou této výšivky je lesk, který korálky dávají. Díky tomu obrazy vypadají, jako mistrně zdobené umělecká díla.

Doufáme, že Vám náš kurz pomůže s rozhodnutím začít s vyšíváním a odpoví na většinu otázek a obav, spojených s tímto krásným koníčkem.

Na čím vyšívat?

Textilie s nakresleným pozadím

Korálky je možné vyšívat na textilii s nakresleným pozadím. Různí výrobci nabízejí celé sady pro výšivku s korálky a nakresleným pozadím např. na saténové textilii. Pozadí má také natištěná barevná kolečka, na které se přišívá korálky. Díky tomu je vyšívaní jednodušší, protože je přesně vidět, kde se mají korálky přišívat. Hotový obrázek se pak leskne nejen díky korálkům, ale také díky saténové textilii. Konečný výsledek je ohromný!


Kanava Aida (počítaná výšivka, bez potisku)

Aida je dostupná téměř ve všech barvách - od čistě bílé až po černou, nejčastěji se však setkáváme s bílou, krémovou nebo barvou slonovinové kosti. Čistou Aidu si můžete na metry nebo v archu, v různých rozměrech a hustotě.

różne kolory Aidy

PODÍVEJTE SE NA AIDY - METRÁŽ

Hustota ok

Pro korálkovou výšivku se nejlépe hodí Aida o hustotě 54 ok/10 cm, neboli 14ct (968-01), protože velikost ok je přizpůsobená velikosti korálků, a tak není problém s příliš těsným nebo příliš volným uspořádáním korálků.

např. jestli má kanava číslo 14ct, tak:
1 palec (2,54 cm) = 15 (oček) křížků
tedy 5,4 oček (křížku) na 1 cm
v popisu je 54



Jak si připravit kanavu?

Pro jednoduché vyšívání a také pro to, abychom se vyhnuli případným komplikacím na konci naši práce, si musíme připravit látku, na které budeme vyšívat.



Malování okrajů vzoru

Přibližně kolem 10 cm od okraje kanavy si namalujeme ohraničení výšivky, aby to bylo v souladu s grafickým vzorem. Tyto okraje nám budou potřeba pro vypnutí látky. Okraje si můžete nakreslit speciálním nebo mizejícím (mizí asi po 20 dnech) fixem, určeným pro tento účel.

Číslování

Je dobré napsat si čísla na okrajích - takové jako na vzoru, abyste se mohli lépe orientovat v jednotlivých částech vzoru.

Malování mřížky

Vnitřní čáry stačí nakreslit jenom tam, kde bude výšivka. Jestli to uděláme jemně automatickou tužkou, pak to nezanechá žádné stopy, a nebude potřeba to prát.

U maličkých vzorů se mřížka nemusí kreslit – stačí si označit barvami samotný vzor nebo začít vyšívat přímo v počátečním bodě na křížení linií, které označují okraje obrázku.

Teprve po přidání okrajů a ohraničení vzoru můžeme kanavu stříhat. Zajistíme si tím, že neustřihneme příliš malou kanavu.

Příprava kanavy

Kanava je tuhou látkou a v průběhu práce se nám může párat a přichycovat nitě. Proto je dobré zpevnit její okraje. Můžeme to udělat různými způsoby:



Ručně - přeložit si asi 1 cm a zahnuté přešít.



Na šicím strojí - přeložit a šít cikcakem nebo našít pásku. Toto je rychlý způsob pro majitelky šicích strojů.



Přežehlit na okrajích kanavy pásky netkané textilie.



Přilepit okraje lepidlem na látky nebo páskou určenou pro tyto účely.



Přelepit okraje malířskou páskou, kterou je snadné potom odstranit.

Plná nebo kombinovaná?

Korálková výšivka plná

Korálková výšivka plná se skládá z drobných korálků, vyšitých na celé tkanině nebo Aidě. Takto je možné vyšívat raději malé výšivky, ale jsou i takové z Vás, které takto vytvoří velké obrazy, efekt je úžasný.

Korálková výšivka kombinovaná s křížkovou výšivkou

Korálkovou výšivku můžeme kombinovat s křížkovou výšivkou nebo plochým stehem, to nám umožni vytvořit trojrozměrný efekt. Korálky můžou být všity v křížkovou výšivku nebo jako doplnění a posílení lesku na okrajích. Oba způsoby nám vytvoří umělecky efekt.

Většina navrhovaných vzorů od Coricamo je určena pro kombinaci křížkové výšivky s korálkovou. Koupit si může sady s kanavou, mulinkou a korálky. Také je možnost nákupu jen grafického vzoru a zvlášť mulinek a korálkové vsadky.

Vzor ZI 8620

Kombinovanou výšivku začínáme vždy od vyšívání mulinkou. Teprve po dokončení této etapy postupně přišíváme korálky. Nejlépe se to dělá v pořadí od nejtmavších po nejsvětlejší.




Jak vybrat jehlu?



V prodeji jsou dostupné speciální jehly pro korálkovou výšivku. Jsou hodně tenké a dlouhé až 4 - 6 cm. Mají také malé očko pro jednodušší navlékání korálků.

Jaké si vybrat nitě?

Na přišívání korálků jsou nejlepší silné polystyrénové nitě, díky nim korálky dobře drží na látce a niť se nám nepřetrhne při navlékání korálků. Barva nitě by měla být stejná jako barva látky, nebo alespoň v blízkém barevném tónu.
Při vyšívání průhlednými korálky, můžeme při užití tmavší nitě ztmavit jejich barvu nebo při užití světlé nitě zesvětlit.

PODÍVEJTE SE NA JEHLY A NITĚ NA KORALKY

Jaké si vybrat korálky?

Nejlepší jsou korálky od českého výrobce Preciosa rozměr 10 (o průměru 2,3 mm) nebo od japonského výrobce TOHO rozměr 11 (o průměru 2,2 mm). Korálky můžou být matné, perlové, průhledném, s metalickým prvkem nebo kovové. Můžete si vybrat vhodný druh korálků a dát svému dílu odpovídající styl - více čí méně lesklý.

Barevná škála korálků je tak rozsáhlá, že je lze přizpůsobit ke každému vzoru a vyplnit celou část nebo jenom kousek výšivky. Na www.coricamo.cz najdete stálou paletu barev korálků.



Jaké koupit příslušenství?

Pro usnadnění vyšívání a udržování pořádku při práci i po jejím skončení, se velice hodí všechna dostupná příslušenství pro výšivku - vyšívací rámky, dřevěné rámky, nůžky, střihač niti, svíticí lupy a také krabičky a organizéry.



PODÍVEJTE SE NA VYŠÍVACÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ 

Jak se naučit vyšívat?

Dodržování pravidel

Při učení korálkové výšivky se musíme nejdříve naučit jednotlivé stehy na kousku kanavy, tím získáme správné návyky. Od samého začátku je třeba dbát na to, aby všechny korálky byly směrovány na jednu stranu.

1

Práci začneme přepíchnutím látky ze spodu (neděláme žáden uzlík), následně přepíchneme jehlu na místo, kde chceme přišít korálek.

2

Navlékneme korálek na niť.

3

Přišíváme ho kolmo (děláme tzv. půl křížek).

4

Přejdeme jehlou přes další dírku.

5

Navlékneme další korálek podle barvy na plánku a přišíváme ho kolmo.

Jak začít vyšívání?

Vyšívací rámečky a kruhy

Před tím, než začneme vyšívaní, se vyplatí natáhnout vyšívané místo na rámeček nebo kruh, který potom slouží jako rám. Díky tomu se kanava nemačká a nestahuje. Některé vyšívačky rámky vůbec neužívají, ale vyžaduje to zkušenosti a jemné přitahování niti.
Nejlepším způsobem je prostě přišívat korálky po řádkách podle barevné posloupnosti vzoru a podle plánku, nebo od nejtmavších po nejsvětlejší.


Páraní a drobné chyby

Jestli uděláme velkou chybu, pak je nejlepší nit vypárat přístrojem pro párání. S drobnými chybami si však nelamte zbytečně hlavu, jestliže nebudou mít drastický vliv na konečný efekt. Díky tomu bude vyšívání jedinečné a originální.

Co s hotovou výšivkou?

Praní výšivky

Jestli je korálková výšivka kombinovaná s křížkovou výšivkou, a během práce se nám zašpinila nebo jsou vidět stopy fixy, tak si nejdříve zjistěte, zda mulinka nebarví - ustřihněte si po kousku niti a přišijte na kousek kanavy a namočte. Jestli moulinka nebarví, ale výšivka je zašpiněná, pak ji namáčíme ve studené vodě. Potom ji ručně přeperte s použitím jemného přípravku nebo přírodního mýdla. Vysušit ji můžete zavinutím do ručníku a přimáčknutím. Sušit rozložené na ručníku. Kanavy s potiskem se neperou, protože by se potisk mohl smazat.

Žehlení výšivky

Korálkovou výšivku samozřejmě nežehlíme, protože bychom mohli poničit korálky, vysokou teplotou žehličky. Nejlepší je hned po praní výšivku natáhnout a usušit takto natáhnutou na dřevěném rámu.

Dokončení výšivky

Po skončení práce se doporučuje vsadit vzor do rámku - kvůli estetickému vzhledu.



Kde koupit sady a vzory pro křížkovou výšivku?

Největší nabídku výšivek najdete na našem internetovém obchodě. Podívejte se, jaké sady pro výšivku má pro Vás Coricamo. Jestli už zkušení ve vyšívání, pak si vyberte velké obrázky. Pro začátečníky máme malé vzory pro vyšívání. Náš internetový obchod určitě zaručí, že si najdete u nás svoji vysněnou sadu pro vyšívání, díky tomu se stanete mistrem ve vyšívání mnoha obrázků. 

Sady pro korálkovou výšivku můžete koupit zde:

PODÍVEJTE SE NA SADY PRO KORÁLKOVOU VÝŠIVKU

Sady pro korálkovou výšivkou kombinovanou s křížkovou můžete koupit zde:

PODÍVEJTE SE NA SADY PRO KOMBINOVANOU VÝŠIVKU

Kurz korálkové výšivky ve formátu pdf si stáhněte zde:

STÁHNĚTE SI KURZ KORÁLKOVÉ VÝŠIVKY VE FORMÁTU PDF



Menu

Menu

Home

Zaregistrujte si účet zdarma, a můžete ukládat oblíbené výrobky.

Sign in